ظروف از آلومینیوم

چنان که گفتيم، در يکي دو دهه اخير، آن چه به عنوان ظروف رويي، ساخته و عرضه مي شود، از جنس آلومينيوم است. امروزه بازار ظروف از آلومينيوم و به ويژه آلومينيوم فشرده اشباع شده به طوري که بيش از نيمي از ظروف پخت و پز امروزي آلومينيومي هستند. ظروف آلومينيومي، در عين سبك بودن، به خوبي گرما را انتقال مي دهند. بعضي مقالات اعلام مي کنند كه ورود مقدار زيادي از آلومينيوم به بدن احتمالا باعث ظهور بيماري هايي مانند يبوست، اختلالات گوارشي، كم‌خوني شديد، غش، اختلال در هنگام راه‌رفتن، راشيتيسم، پوكي استخوان، اختلال در راه رفتن، کما و آلزايمر مي شود؛ ولي براي اثبات قطعي اين مطالب هنوز مطالعات ديگري لازم است. بعضي نظريه ها نيز مطرح است که جوش آوردن آب در کتري هاي آلومينيومي مي تواند باعث بروز بيماري هايي همچون زخم معده، کوليت، خشکي دهان، و تغيير رنگ زبان شود.

با استفاده روزانه از ظروف آلومينيومي پوشش داده نشده براي پخت و پز و نگه داري هر روز تقريبا 3.5ميلي گرم آلومينيوم وارد بدن فرد مي شود. مسلما اين مقدار با طولاني شدن زمان پخت غذا و پخت يا نگهداري سبزيجات برگي شکل و غذاهاي اسيدي يا نمكي همچون گوجه فرنگي، مركبات، ريواس، سركه، آب ليمو و آبغوره تشديد مي‌شود.سرويس قابلمه

لازم به يادآوري است که تنها راه ورود آلومينيوم به بدن، از طريق غذا و آب نبوده بلکه مصرف برخي داروها نيز مقاديري از اين فلز را به بدن وارد مي سازند.

بنابراين:

1- اگر مجبور به استفاده از اين ظروف هستيد؛ تا حد امكان از ظروف آلومينيومي بدون پوشش براي پخت يا نگهداري مواد غذايي استفاده نکنيد. اين پوشش ها(و از جمله پوشش تفلوني)از تماس سطح فلزي ظرف با ماده غذايي و در نتيجه ورود آلومينيوم به داخل ماده غذايي جلوگيري مي كنند.

2- پختن غذاهاي اسيدي و يا قليايي در اين ظروف موجب تغيير رنگ و سياه شدن اين ظروف مي شود. همچنين نگهداري آب و محلول هاي داراي املاح زياد نيز اين امر را موجب مي شوند. اين لايه تيره رنگ اگرچه ظاهرا بر كيفيت ماده غذايي تاثيري ندارد ولي ممكن است ورود آلومينيوم را به مواد غذايي تسريع و تسهيل كند. امروزه اغلب افرادي كه از اين ظروف استفاده مي كنند، لايه تيره مورد نظر در اين ظروف را با ساييدن از بين مي برند. براي برطرف كردن اين لايه، غوطه ور كردن ظرف در محلول آب ليمو و يا سركه مفيد خواهد بود.