اگر تاريخ ظروف را مطالعه کنيد، متوجه ميشويد که تا به حال پشت سر هيچ جنسي اين همه حرف و حديث و بدگويي نبوده است. ظروف تفلون از آلودگي محيط زيست گرفته تا سرطانزايي به هر چيزي متهم شدهاند، اما جالب اينجاست که هنوز هم محبوبترين ظروف آشپزخانه هستند و از پُر فروشترين ظروف پخت و پز به شمار ميروند...
تفلون,ظرف غذا,ظروف آشپزخانه
تاريخچه پيدايش ظروف تفلون به سال 1938 باز ميگردد. در اين سال پلانک در شرکت "دوپونت" آمريکا، مادهاي پليمري به نام پليتترافلوئوراتيلن(PTFE) را کشف کرد و اين ماده را با نام تجاري تفلون به صنايع غذايي و پزشکي هديه کرد. اين ماده در واقع نوعي پوشش نچسب و عايق الکتريسيته است که هم مقاومت حرارتي بالايي دارد و هم مقاومت شيميايي خوبي در مقابل اسيدها و بازها دارد. تفلون در مقايسه با پوششهاي نچسب ديگر، از بالاترين ضريب نچسبي برخوردار است و اداره نظارت بر غذا و داروي آمريکا تفلون را بهعنوان پوشش مجاز در ظروف پخت غذا مورد تاييد قرار داده است. اما با اين وجود، گاهي برخي از کارشناسان نسبت به استفاده از اين ظروف هشدار ميدهند.
دکتر کشاورز در اين زمينه ميگويد: «در تهيه ظروف تفلون از کادميوم استفاده ميشود که از فلزات سنگين است. اين ماده به مرور وارد غذا ميشود و باعث بروز سرطان، کوتاهي قد و ضايعات پوستي ميشود. علاوه بر اين، کادميوم در سنتز هموگلوبين دخالت ميکند و منجر به کمخوني ميشود.»
در مقابل اين نظر، مهندس رفيعي، کارشناس يک کارخانه توليد ظروف تفلون ميگويد: «کادميوم قبلا براي توليد رنگ قرمز به کار ميرفت. اين رنگ در قسمت خارجي ظروف استفاده ميشد و کادميوم نميتوانست وارد غذا شود، اما به هر حال در توليد ظروف جديد استفاده از اين فلز ممنوع شده است و هيچ نگراني از اين جهت وجود ندارد.» ظروف چيني
چندي پيش هم محققان دانشگاه تورنتو بر پايه نتايج يک تحقيق اعلام کردند که تفلون در اثر حرارت تجزيه ميشود و گازي که در اثر تجزيه از آن متصاعد ميشود براي محيط زيست زيانآور است. اين مسئله نگرانيهاي جديدي در مورد ظروف تفلون بهوجود آورد اما شرکت "دوپونت" در يک اظهار نظر رسمي اعلام کرد پوششهاي نچسب اين شرکت، کيفيت خود را تا دماي 260 درجه سانتيگراد حفظ ميکنند و تجزيه پوشش فقط زماني اتفاق ميافتد که درجه حرارت بهطور مستمر از 340 درجه تجاوز کند. اين در حالي است که در طبخ غذا هيچ گاه دما از 250 درجه بالاتر نميرود